HTML

Közvetlen Demokrácia & Kutatás

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósul meg. A projekt teljes címe: A2-MZPD-12-0254: A közvetlen demokrácia lehetőségei az új információs és kommunikációs technológiákon

Friss topikok

Miért érdekel minket a politikusok Twitter-oldala?

2014.01.29. 20:57 KözvetlenDemokráciaKutatás

A 2014-es év első bejegyzését a Twitterről írjuk. Habár nem ígérjük, hogy beleférünk 140 karakterbe, de igyekszünk rövidre fogni a címben szereplő kérdés indoklását. A 2006-ban indult mikroblog-szolgáltatás mostanra meghódította a politika világát is, így a politikusok online interaktivitását vizsgálva nem mehetünk el mellette.

A Twitter jellegéből adódik, hogy sokkal személyesebb hangvételt tud biztosítani, mint a Facebook, még akkor is, ha egy képviselő hivatalos profilját monitorozzuk. A mikroblog előnyét, egyben a hátrányának is tekinthetjük, nem mindenki szereti ugyanis beengedni magánszférájába a nagy nyilvánosságot. Nyugaton, illetve angolszász területeken ma már meghatározó múltra tekint vissza a rendszeres tweetelés, amelyet a politikus mögött álló külön stáb működtet, míg az új demokráciák területén, így hazánkban is még csak ízlelgetik a csiripelést a képviselők.

ChartOfTheDay_1642_Regional_breakdown_of_Twitter_users_n.jpgForrás: http://www.statista.com

Kijelenthetjük, hogy Magyarország honatyái inkább Facebook pártiak. Ennek egyik meghatározó oka lehet, hogy a magyar lakosság körében a Facebook nagyságrendekkel népszerűbb szolgáltatásnak bizonyult az elmúlt években és mutatkozik a jelenben is, mint a Twitter: míg a magyar facebookozókat milliós, addig a twitterezőket csupán tízezres nagyságrendekben mérhetjük, vagyis egyszerűen nem éri meg politikusainknak Twitter-profilt üzemeltetni, mert nem érnek el széles nyilvánosságot. A Twitter hazánkban nem tudja betölteni valódi funkcióját, hogy hatékony kommunikációs eszköz legyen.

Képernyőfelvételek.jpgMagyarország és Ausztrália miniszterelnökének hivatalos Twitter-oldalának egy részlete.

A Magyarországon tapasztalható Twitter iránti vérszegény érdeklődés a kelet-közép-európai térség országaiban is érvényesül: mindez azt eredményezte, hogy a monitorozni kívánt Twitterező politikus alanyok kiválasztásánál nehezebb dolgunk volt, mint a Facebook esetében. Néhány állam esetében – túlzás nélkül állíthatom – vért izzadtunk, hogy összeszedjük az adott ország parlamentjének 10 százalékát, azokat a képviselőket, akik rendszeresen csiripelnek.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás politikus Ausztrália Facebook Magyarország Twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://opendemocracy.blog.hu/api/trackback/id/tr215788935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása