HTML

Közvetlen Demokrácia & Kutatás

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósul meg. A projekt teljes címe: A2-MZPD-12-0254: A közvetlen demokrácia lehetőségei az új információs és kommunikációs technológiákon

Friss topikok

CEECOM 2014 konferencia Wroclawban

2014.06.30. 20:40 KözvetlenDemokráciaKutatás

Június 12-14 között szervezték meg az ECREA (European Communication Research and Education Association) CEE hálózatának éves rendes konferenciáját, a Central and East European Media Conferece-t (CEECOM). Ez már a 7. ilyen jellegű konferencia volt és - a budapesti szervező visszalépése miatt - Wroclawban került rá sor. A témája a változó média és demokrácia volt, aminek során a régió elmúlt 25 évét kívánta feldolgozni a média és a nyilvánosság szempontjából.

fotó 4.JPGWroclaw az egyetem tetejéről

A város tökéletes választás volt. Nem csak azért, mert sajátos hangulatú utcácskái nyugodt körülményeket biztosítottak a konferencia résztvevőinek, hanem azért is, mert az egyetem szerves része a városnak, ezért a nyugodtság valójában csak a felszínt jelenti. Nagyon is lüktet Wroclaw.

Azért is jó döntés volt Wroclaw, mert bármennyire is furán hangzik, a konferencia "hazatért". Már a kezdetektől Boguslawa Dobek-Ostrowska az egyik fő kezdeményezője, szervezője, egyben tartója... mondjuk így keresztanyja az ECREA CEE hálózatának és a CEECOM konferenciáknak. Idén ő is volt a főszervező.

fotó 1_1.JPGBoguslawa Dobek-Ostrowska

A témaadó előadások közül meg kell említeni Jane Curry-t, aki még a 1970-es években utazott Amerikából Lengyelországba azért, hogy a lengyel médiát kutassa. Ebből életre szóló kutatás kerekedett. Mára ő a közép és kelet európai média egyik legismertebb amerikai kutatója. Előadásában azokat az általa észlelt változásokat mondta el, amelyeket a 70-es évektől tapasztalt. Szerinte a 90-es évek utáni szabad sajtó mára a visszarendeződés jeleit mutatja a régióban. A helyzet azonban nem annyira vészes, mint ahogy az elsőre hangzik, ő a média pluralitásában látja a megoldást.

Előadásomat Are the Social Networking Sites Democratic for the Public? Analysis of politicians’ Facebook use in Austria, Croatia and Hungary címmel tartottam meg. Továbbra is a Facebook kutatás eredményeire alapozva mutattam be a hallgatóságnak a címben jelzett három országot. Előadásomban arra igyekeztem rávilágítani, hogy a politikusok valójában úgy viselkednek a közösségi hálózatokon - így a Facebookon is - mint információközlők, azaz médiumok. Amikor bejegyzést írnak, akkor kapuőrök és ebben a szerepükben a hírválogatás teljesen a saját szubjektív válogatásuk alapján történik, így ők határoznak arról, hogy mi kerüljön ki az oldalukra, mit "adjanak oda" a követőiknek, hogy foglalkozzanak vele. Pont ebből fakad az, hogy a politikusok nem lesznek szubjektívek a saját oldaluk tartalmában, mivel már a hírválogatás szakaszában szubjektívek voltak. A "csapást" tehát nem nekik kell megtenniük.

Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a lehetőség nem vonatkozik minden politikusra, csak azokra, akik fenn vannak és használják is a közösségi oldalakat. Ezt soha nem lehet eléggé hangsúlyozni, ahogy azt sem szabad elfelejteni, hogy a Twitter eredmények is alátámasztják a Facebook kutatásból kapott számokat.

Az előadás után újra sok kérdést kaptam, de ezúttal inkább az volt az érdekes, hogy mind lengyel, mind cseh részről érkeztek olyan megkeresések, amelyek jövőbeni együttműködések és kutatások összekapcsolásaiban csúcsosodhatnának ki. Az is büszkeséggel tölthet el, hogy David Weaver, a médiakutatás, az agenda setting neves kutatója is megdicsért, amikor elköszöntünk a konferencia végén.

fotó 3_1.JPGA Wroclawi Egyetem egyik díszterme

Végezetül pedig hatalmas köszönettel tartozom a további szervezőknek, különösen Michal Glowackinak és Michal Kusnak, akik nélkül nem jöhetett volna létre a 2014-es CEECOM. 

Folytatás 2015-ben, Zágrábban.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás konferencia politikai kommunikáció Facebook Twitter Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://opendemocracy.blog.hu/api/trackback/id/tr956461153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása