HTML

Közvetlen Demokrácia & Kutatás

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósul meg. A projekt teljes címe: A2-MZPD-12-0254: A közvetlen demokrácia lehetőségei az új információs és kommunikációs technológiákon

Friss topikok

Ausztráliában választásokat tartottak

2013.09.30. 16:27 KözvetlenDemokráciaKutatás

A szeptemberi hónap nemcsak a tanévkezdésről, hanem a Facebook-kutatás nemzetközi színtérre való kilépéséről is szólt: ezúttal – immár aktív hallgatói részvétellel – az ausztrál parlament képviselőinek Facebookozási szokásait vizsgáltuk. A nemzetközi porond nemcsak a magyar eredményekkel való összevetésre kiváló, hanem arra is, hogy a hallgatók közelebbről is szemügyre vehessék egy másik ország – jelen esetben Ausztrália – politikai rendszerét.

Igaz ugyan, hogy meghatározott időintervallumot vizsgálunk (2012. november 1 – 2013. január 31.), de az ausztrál politikáról most igencsak időszerű beszélni, ugyanis a szövetségi államban a közelmúltban, szeptember 7-én tartották az általános választásokat, amelynek eredményeképp a nemzeti-liberális koalíciót vezető Tony Abbott lett Ausztrália új miniszterelnöke maga mögé utasítva a munkáspárti Kevin Ruddot, véget vetve ezzel a két cikluson átívelő munkáspárti kormányzásnak.

Az ország nyár elején is megélt egy miniszterelnök váltást: a Munkáspárt elnökválasztásán az akkori miniszterelnök, Julia Gillard alulmaradt Ruddal szemben, így arra hivatkozva, hogy pártja kihátrált mögüle, lemondott a kormányzásról.

Jelenleg 7 politikai csoport alkotja az ausztrál törvényhozást:

  • az Australian Labor Party
  • a The Nationals
  • a Country Liberal Party
  • a Katter’s Australian Party
  • a Liberal Party of Australia
  • az Australian Green
  • és a Függetlenek

 

Az ausztrál Szövetségi Parlamentről pár mondat

Ausztrália szövetségi állam, mind a hat tagállamának külön parlamentje és kormánya van, a kutatás szempontjából azonban csak a kétkamarás szövetségi törvényhozás a releváns, amely összesen 225 tagot számlál. Ausztráliában nemcsak az alsóházi, hanem a felsőházi politikusokat is választják, így jelen esetben mindkét kamara vizsgálatunk tárgyát képezte.

Az ausztrál Szövetségi Parlament Alsóházát 150 képviselő alkotja, mindegyik egy-egy földrajzi területet/ választó területet képvisel. Az alsóházi politikusok hivatali ideje három év. A legtöbb szavazatot kapott párt, vagy pártok alakítanak kormányt. Az ausztrál Szövetségi Parlament Felsőházát 76 szenátor adja. Minden államból két szenátort (12), illetve minden közigazgatási területről további kettőt (64) választanak hat évre. Az Ausztrál Fővárosi Terület és az Északi Terület szenátorait a Képviselőház tagjaival együtt választják, és hivatali idejük is a Képviselőházi politikusokéval egyezik meg, azaz csupán három év. A rotációs rendszernek köszönhetően a Szenátus fele három évente cserélődik. Mindez azt jelenti, hogy a most szeptemberben tartott választásokon, nemcsak az alsóházi helyek egészéről, hanem a szenátusi helyek feléről is döntenie kellett a választóknak.

Még több információ található az ausztrál szövetségi törvényhozás honlapján.

Szólj hozzá!

Címkék: politika kutatás képviselő választópolgár Ausztrália Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://opendemocracy.blog.hu/api/trackback/id/tr565541618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása