HTML

Közvetlen Demokrácia & Kutatás

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósul meg. A projekt teljes címe: A2-MZPD-12-0254: A közvetlen demokrácia lehetőségei az új információs és kommunikációs technológiákon

Friss topikok

Ausztráliában többre tartják a Facebookot a politikusok, mint itthon

2013.09.30. 17:49 KözvetlenDemokráciaKutatás

Mint arról már egy korábbi posztban beszámoltam, az emailes kutatással ellentétben, a közösségi oldalakon nem lehet minden egyes politikust elérni, ezért csupán a vizsgálandó országok parlamentjének 10 százalékát vontuk kutatásunk alanyai sorába, ugyanebben a posztban olvashattok arról is, milyen szempontokat vettünk figyelembe az egyes politikusok kiválasztásánál.

A magyar alanyok kiválasztásánál számos alkalommal találtuk szembe magunkat azzal a problémával, hogy nem tudtuk eldönteni, valóban az adott politikus hivatalos Facebook profiljával van-e dolgunk. Egy másik jelentős nehézséget jelentették a tucat nevek. Megmosolyogtatóan hangzik, de Kovács Lászlókkal és Szabó Imrékkel akár Dunát is rekeszthetnénk, annyit találunk belőlünk a Facebookon. Az olyan nagy koalíciók esetében, mint a Fidesz, ahol bőven adódik lehetőség a cserére, ez nem jelent különösebb fennakadást, a kutató kiválaszt egy másik, kevésbé szokványos nevet, és reméli, hogy annak a képviselőnek van Facebook oldala, és azt az oldalt rendszeresen frissítik is. A kisebb politikai csoportok esetében, mint az LMP, a PM, a DK, vagy a függetlenek már jóval nehezebben a megoldás, hiszen sokkal kevesebb politikusból tudunk választani, az arányokat – vagyis a 10%-ot, illetve a nemek közötti eloszlást – azonban ebben az esetben is tartani kell.

A képviselők Facebookozási szokásait vizsgáló interaktivitás-kutatás első nemzetközi alanyai ausztrál alsó- és felsőházi politikusok voltak. A tengerentúli képviselők esetében kicsit könnyebb dolgunk volt a megfelelő Facebook-alanyok kiválogatásánál, ugyanis az ausztrál parlament hivatalos oldalán fellelhető politikusok adatlapjáról közvetlenül elérhetőek azok különböző online felületei, így a saját blogokon, honlapokon túl a hivatalos Facebook és Twitter oldalaik is. Mindez arra enged következtetni, hogy Ausztráliában sokkal természetesebb formája ez a választókkal folytatott kommunikációnak, a politikai témájú interakciónak, mint hazánkban. Illetve rögtön adódik a kérdés, ez a szemléletmód több aktivitást eredményez-e az említett közösségi oldalakon. Egy későbbi posztból ez is kiderül.

 Teljes képernyő rögzítése 2013.09.30. 165542.jpg

 Az ausztrál parlamenti képviselők Facebook és Twitter profilját közvetlenül is el lehet érni a törvényhozás honlapjáról.

Szólj hozzá!

Címkék: politikus parlament politikai kommunikáció interaktivitás Ausztrália Facebook Twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://opendemocracy.blog.hu/api/trackback/id/tr405541744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása