HTML

Közvetlen Demokrácia & Kutatás

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósul meg. A projekt teljes címe: A2-MZPD-12-0254: A közvetlen demokrácia lehetőségei az új információs és kommunikációs technológiákon

Friss topikok

Egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét… így kategorizáltuk a Twitter-bejegyzéseket

2014.03.03. 22:02 KözvetlenDemokráciaKutatás

A Közvetlen Demokrácia & Kutatás blog követőinek még januárban ígértük, hogy a kutatás előrehaladtával közzétesszük, milyen kategóriák alapján kategorizáljuk a Twitter felületén keresztül gyűjtött politikus-posztokat.

twitter1.jpg

Azzal bizonyára nem árulunk el túl nagy titkot az olvasóknak, hogy a miniblog feltérképezésének és elemzésének nem mehettünk neki ugyanazzal a kategóriarendszerrel, amellyel a Facebookon dolgoztunk. Mindezt a két közösségi oldal eltérő természete követelte meg.

A Facebookon hat, míg a Twitteren összesen hét kategóriába soroltuk a bejegyzéseket. Az első négy csoportosítás megegyezik a két esetben, eszerint:

  • (1 – Private Sphare) Egyessel jelöltük a magánélettel kapcsolatos üzeneteket. Ez a kategória foglalja magába a képviselők családjáról, gyermekeiről, vagy éppen barátairól szóló posztokat, illetve a különböző magán utazások, ünnepek kommunikálását a nyilvánosság felé.
  • (2 – Informational) A kettes kategóriát hivatalos mondanivalók tarkítják. Ide soroltuk az olyan bejegyzéseket, amelyek a vizsgált képviselők politikai munkásságával, közéleti szerepléseivel kapcsolatosak (például: tévében való szereplések, újságban megjelenő interjúkra való hivatkozások, blogbejegyzések, stb.).
  • (3 – Subjective) Hármas kódot kaptak a vélemények, vagyis az olyan Twitter-írások, amelyek kifejezetten a vizsgált képviselő személyes véleményét tartalmazzák valakivel, vagy valamivel kapcsolatban. A hármassal jelölt posztok ugyanúgy tartalmazhatnak képet vagy linket, mint az egyes és kettes számmal jelölt posztok.
  • (4 – Offensive) Négyessel jelöltük az olyan mini bejegyzéseket, amelyek tartalma sértő/ bántó/ esetleg támadó jellegű. Ebbe a kategóriába soroltunk minden olyan tartalmat, amelyekben a vizsgált politikus más közszereplő kompetenciáit vonja kétségbe, esetleg éppen melegebb éghajlatra küldi el a másikat.

A Twitter esetében úgy döntöttünk, hogy összevonjuk a Facebooknál külön kategóriába sorolt, csak linket, illetve csak képet/ képgalériát tartalmazó posztokat. Ezt a változtatást azért eszközöltük, mert a pilot során elenyésző ilyen típusú bejegyzéssel találkoztunk, illetve a Twitterspecifikus kategóriák miatt nem engedhettük, hogy túlságosan szétaprózódjon a csoportosításunk. Így a következő módon alakítottuk ki a maradék három kategóriát:

  • (5 – Link or Photo) Az ötös csoportba kerültek azok a posztok, amelyek esetében csak linket vagy képet osztott meg a politikus mindenféle szöveg nélkül.
  • (6 – Positive Interaction) A hatossal jelölt posztok a vizsgált képviselők olyan bejegyzései, amelyekben pozitívan reagál egy másik felhasználó posztjára, vagyis a bejegyzés tartalmazza a „@felhasználónév” formulát.
  • (Negative Interaction) A hetessel jelölt posztok lényegében a hatos ellentétei, vagyis olyan bejegyzések, amelyekre negatívan reagált a vizsgált politikus, és tartalmazzák a „@felhasználónév” "képletet". Ha hétköznapi módon szeretnénk megfogalmazni, felfoghatóak vitatkozásként is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opendemocracy.blog.hu/api/trackback/id/tr575842147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása