HTML

Közvetlen Demokrácia & Kutatás

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósul meg. A projekt teljes címe: A2-MZPD-12-0254: A közvetlen demokrácia lehetőségei az új információs és kommunikációs technológiákon

Friss topikok

Karácsonykor közvetlenebbek a politikusok

2013.12.23. 16:02 KözvetlenDemokráciaKutatás

Decemberi bejegyzésünk mi mással is lehetne kapcsolatos, mint a karácsonnyal. Gyorsan hozzáteszem, nem kell megijedni, nem ajándékötletekkel és mézeskalács receptekkel fogunk szolgálni az olvasóknak, hanem az ausztrál és a magyar parlamenti képviselők ünnepek alatti posztolási szokásait mutatjuk be 2012-ből.

A Facebook-kutatás legelején, amikor meghatároztuk, milyen időintervallumot is szeretnénk megvizsgálni, mérlegelnünk kellett érdemes-e olyan időszakokat is monitoroznunk, mint a karácsony vagy a Szilveszter. Ezek az ünnepek univerzálisak, mindenütt ünneplik őket, ugyanakkor kellőképpen semlegesek is, vagyis nem kapcsolódik hozzájuk semmiféle politikai ideológia.

Nem kell ahhoz adatot gyűjteni, elég, – úgy szólván, józan paraszti ésszel – logikusan átgondolni, hogy az ünnepi időszakban nincs parlamenti munka, ezért a vizsgált képviselők kevesebb szakmai információt tudnak megosztani, viszont kiváló lehetőségük nyílik arra, hogy bepillantást engedjenek a magánszférájukba anélkül, hogy ezt a választók olcsó marketing fogásként élnék meg. Mindezek alapján azt vártuk, hogy az ünnepek alatt (2012. december 24.  illetve 2013. január 6. között) a politikusok alapvetően hivatalos kommunikációja, jóval személyesebb irányba fordul. Íme, az eredmények:

Elsőként a magyar képviselők karácsonyi posztjait mutatjuk be. Jól látható, hogy az ünnepek alatt a posztok száma lecsökkent. Ennek a már említett parlamenti szünet a legerőteljesebb oka. De nemcsak a posztok mennyisége, hanem az összetétele is változik az ünnepek alatt: Magyarország esetében az informatív bejegyzések aránya nem változott meg, ez ellentmond az adatgyűjtés előtti elképzeléseinknek. Viszont, jelentős mértékben csökkent a linkek száma, amely igazolja feltevésünket. Tovább erősíti elgondolásunkat a privát bejegyzések és a képes posztok arányának növekedése. Az imént említett kategóriák azért duzzadtak ekkorára az ünnepek alatt, mert ezekbe soroltuk be az ünnepi jókívánságokat tartalmazó nyilvános üzeneteket.

Teljes képernyő rögzítése 2013.12.23. 152312.jpgTeljes képernyő rögzítése 2013.12.23. 143942.jpg

Az ausztrál politikusok esetében még inkább elkülönülnek a hétköznapok és az ünnepek: december 24-től január 6-ig szinte együtt mozog a posztok számát és a posztoló képviselők számát jelző két görbe, vagyis a képviselők többsége csak egy-egy bejegyzést posztolt a karácsonyi szünet ideje alatt. Az ünnepek elmúltával azonban ugyanúgy szétnyílt a két mutató, mint az ünnepek előtt, vagyis a politikusok visszatértek a megszokott napi több üzenet közléséhez. Ausztráliban a kategóriák aránya közötti eltolódás is szembetűnőbb, ott még személyesebben kommunikálnak a képviselők karácsonykor. Látható, hogy az informatív bejegyzések majdnem egyharmadával estek vissza. Ezzel szemben a privát életre vonatkozó posztok megszaporodtak, körülbelül 4-szer gyakrabban osztottak meg ilyen jellegű bejegyzéseket az ünnepek alatt.

Teljes képernyő rögzítése 2013.12.23. 152625.jpgTeljes képernyő rögzítése 2013.12.23. 141100.jpg

Mindkét ország politikusainak esetében igaz, hogy kevesebbet kommunikáltak követőik felé, ami ellentmond várakozásainknak, ugyanis a kutatócsoport azzal az elképzeléssel indokolta az ünnepek alatti monitorozást is, hogy várhatóan többet és színesebben lépnek kapcsolatba a képviselők Facebook-közösségük tagjaival. Ez az elképzelés csak részben igazolódott, hiszen, a kategóriák aránya valóban megváltozott, és a hangvétel a személyesség felé fordult, legyen szó képi vagy szöveges bejegyzésről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opendemocracy.blog.hu/api/trackback/id/tr415705713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása