HTML

Közvetlen Demokrácia & Kutatás

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósul meg. A projekt teljes címe: A2-MZPD-12-0254: A közvetlen demokrácia lehetőségei az új információs és kommunikációs technológiákon

Friss topikok

Az ausztrál miniszterelnök többször, a magyar színesebben szólítja meg Facebook-közösségét

2013.10.25. 20:03 KözvetlenDemokráciaKutatás

Ebben a bejegyzésben a miniszterelnököket, Julia Gillardot* és Orbán Viktort, pontosabban a Facbookon folytatott kommunikációjukat vesszük górcső alá.

Julia Gillard a vizsgált három hónapban (2012. november 1-jétől – 2013. január 31-ig összesen 114-szer posztolt a Facebookra. A bejegyzések kétharmada informatív poszt (67%), vagyis az ausztrál képviselőasszony zömében a hivatalos megjelenéseiről – legyen az egy eseményen való részvétel, vagy egy vele készült interjú – közöl bejegyzéseket a közösségi oldalán. A posztok további egyharmadát a többi 5 kategóriába sorolt bejegyzések alkotják. Gillard szubjektív posztjainak aránya 25%, ezekben a bejegyzésekben a képviselőasszony saját véleményét hangoztatja valamilyen téma kapcsán. Fényképekkel, fotógalériákkal kevés alkalommal kommunikál (3%), linkek megosztásával pedig ennél is ritkábban él (mindössze 1%). Offenzív posztokat is alig használ (összesen 2%), és csak kicsivel többször enged bepillantást a magánéletébe (3%). Ezekből az adatokból világosan látszik, hogy Julia Gillard a Facebookon sokkal inkább hivatalos, mint színes politikus.

Teljes képernyő rögzítése 2013.10.25. 114305.jpg

Orbán Viktor a vizsgált időszakban majdnem negyed annyit kommunikált a Facebookon keresztül, mint ausztrál kollégája, összesen 27-szer posztolt.** Bejegyzéseinek több mint a fele (55%) kép, vagy fotógaléria. A második legnagyobb szeletet a linkek megosztása hasítja ki a tortából, az összes bejegyzés kicsivel több mint egynegyedét alkotja (26%). Jelentős arányban (15%) találunk a miniszterelnök hivatalos megjelenéseivel kapcsolatos posztokat is az oldalon. Orbán Viktor személyes véleményét tartalmazó megjegyzéseket pedig 4%-ban. Külön érdekesség, hogy a magánéletébe egyáltalán nem enged bepillantást a magyar miniszterelnök, illetve offenzív megjegyzésekkel sem találkoztunk a vizsgált időszakban. (Érdemes lenne a választások előtti hónapokat is megvizsgálni, ki hogyan vélekedik politikai ellenfeleiről – a szerk.) Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy Orbán annak ellenére, hogy jóval kevesebbet használja a Facebookot, mint Gillard, sokkal inkább kihasználja a közösségi oldal nyújtotta lehetőségeket, kreatívabban, színesebben kommunikál közösségével, mint ausztrál társa.

Teljes képernyő rögzítése 2013.10.25. 114725.jpg

A harmadik ábra jól szemlélteti a korábban leírt különbségeket a két miniszterelnök között.

Teljes képernyő rögzítése 2013.10.25. 114136.jpg

*Julia Gillard 2010. június 24-től 2013. június 27-ig volt Ausztrália miniszterelnöke, vagyis az általunk is vizsgált időszakban is (2012. november 1. és 2013. január 31. között). Jelenleg Tony Abbott tölti be ezt a hivatalt. Ezzel kapcsolatban az Ausztráliában választásokat tartottak című korábbi bejegyzésben tudhattok meg többet.

**Annak ellenére, hogy hazánk politikusai előszeretettel használják ezt a közösségi oldalt politikai kommunikáció céljából, mégis úgy tűnhet, az angolszász országok, így Ausztrália képviselői mégis többet posztolnak, mint az újdemokráciák, köztük Magyarország politikusai. Ha jobban megfigyeljük az angolszász posztokat, kiderül, hogy a legtöbb képviselő Facebook és Twitter oldala olyannyira össze van hangolva, hogy a Twitter-üzenetek, automatikusan a Facebook oldalukra is kikerülnek. Így inkább Twitter használóknak mondhatjuk őket, mint Facebook-közösség építőknek.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás politikus interaktivitás Ausztrália Facebook Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://opendemocracy.blog.hu/api/trackback/id/tr855598819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása