HTML

Közvetlen Demokrácia & Kutatás

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósul meg. A projekt teljes címe: A2-MZPD-12-0254: A közvetlen demokrácia lehetőségei az új információs és kommunikációs technológiákon

Friss topikok

Vajon melyik politikusunk Facebook-oldalát érdemes böngészni?

2013.08.26. 17:08 KözvetlenDemokráciaKutatás

Túl vagyunk a Facebook-kutatás pilotján, vagyis feltérképeztük a magyar országgyűlési képviselők facebookozási szokásait. Arról, hogy honatyáink milyen gyakran és mit posztolnak egy későbbi blogbejegyzésben olvashatnak, ezúttal inkább a munka elindulásáról osztok meg pár érdekes információt.

Míg emailben minden képviselőt el lehet érni elméletileg, – erről az egyik júliusi bejegyzésben már olvashattak – addig a Facebookkal más a helyzet, nincs ugyanis minden politikusnak ilyen közösségi oldala, illetve nem mindenki használja azt rendszeresen. Továbbá azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy míg hazánkban inkább a Facebookot, az észak-atlanti területeken már inkább a Twittert használják a képviselők. Ebből adódóan nem vizsgálható egy-egy ország teljes parlamentje.

A fent kifejtett okok miatt úgy döntöttünk, a perlementek 10 százalékát vizsgáljuk. Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy 39 képviselő került bele a mintába. Első pillantásra talán nem tűnik kacifántosnak, hogy a 386 politikusból kiemeljünk 39-et, de a valóságban sok apró dolgon múlik, ki az, aki megfelelő alanya lehet a kutatásnak. Elsőként azt néztük meg, kik azok, akik rendszeresen használják a Facebookot, vagyis élő a profiljuk (minimum 2-3 naponta friss bejegyzés(ek) szerepel(nek) az oldalukon), hiszen interaktivitásról csak élő profil esetében van értelme beszélni. Mindemellett fontos betartani a parlamentben meglévő pártarányokat és a nemek közötti megoszlást is. Továbbá úgy döntöttünk, hogy a mintavétel részét fogják képezni minden ország esetében a miniszterelnök és a frakcióvezetők is, amennyiben rendelkeznek élő profillal.

A magyarországi mintát 16 Fideszes, 4 KDNP-s, 6 MSZP-s, 2 DK-s, 5 Jobbikos, 2 LMP-s, 2 PM-es és 1 független képviselő alkotja. A frakcióvezetők közül egyedül a kormánypárti Rogán Antal maradt ki, hozzá nem találtunk releváns Facebook oldalt. A női/ férfi arányt betartva, a mintában 5 női képviselő és 34 férfi politikus szerepel.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás politikus országgyűlési képviselő választópolgár interaktivitás Facebook Twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://opendemocracy.blog.hu/api/trackback/id/tr115478174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása