HTML

Közvetlen Demokrácia & Kutatás

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósul meg. A projekt teljes címe: A2-MZPD-12-0254: A közvetlen demokrácia lehetőségei az új információs és kommunikációs technológiákon

Friss topikok

Adott az interaktivitás lehetősége

2013.07.24. 11:20 KözvetlenDemokráciaKutatás

A web 2.0, vagyis az online közösségek megjelenésével átalakult az online kommunikáció is. Emellett a hatalmas változás mellett nem mehetnek el napjaink politikusai sem, sőt, fel kell venniük azt a bizonyos hétmérföldes csizmát is, és lépést tartani a technika fejlődésével. Mindez azt jelenti, hogy a hivatali idejüket töltő képviselőktől ma már elvárjuk, hogy „fent legyenek a neten”.

Saját honlapok és blogok, közösségi, illetve különböző megosztó oldalak alkotják azt a virtuális világot, ahol csupán pár kattintással bárki személyes kapcsolatba kerülhet a politikussal. A kérdés már csak az, ezeket a többirányú kommunikációra alkalmas csatornákat miként használják a honatyák: a választópolgárok számára az interakció még mindig csak egy lehetőség, vagy ma már egyre inkább a hétköznapi online kommunikáció része? Létezik-e valós párbeszéd az interneten politikus és választópolgár között? Lehet-e a web 2.0 a XXI. századi közvetlen demokrácia színtere?

A kutatás során kapott eredmények segítségével képet kaphatnak hazánk és több külföldi ország képviselőinek online interakcióiról, arról, hogy a politikusok hogyan használják a Facebookot és a Twittert. E blog esetében azonban a hangsúly mégsem az eredmények publikálására helyeződik, – arra ott vannak a tudományos folyóiratokban megjelenő cikkek – sokkal inkább a kutatás folyamatára koncentrál. A számos operatív feladat között a kutatók gyakran találják szembe magukat megoldandó problémákkal, amelyek kiküszöbölésén gyakran az egész kutatás sikeressége múlhat. Ezekről a problémákról, illetve az esetleges megoldásaikról is olvashatnak a későbbi bejegyzésekben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://opendemocracy.blog.hu/api/trackback/id/tr235422735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása